Gjenåpner smia i Blåskuret på Fosenkaia

Smia-blåskuretFørstkommende lørdag blir den tradisjonsrike smia i Blåskuret på Fosenkaia gjenåpnet etter at det har vært lite drift ved smia de siste årene. Dette er en av få smier av den gamle typen som fortsatt fins i Trondheim.

Tidligere holdt Trondhjemssmia AS til i smia i Blåskuret, men etter at de avviklet drifta for en tid siden, har lokalene stått ubrukte. Da Kystlaget Trondhjem fikk tilbud om å leie lokalene og overta deler av utstyret i smia, tok de ikke lang betenkningstid før de takket ja til dette.

– Vi er meget glade for å få muligheten til å drive smia og videreføre håndverkstradisjoner og formidle kunnskap som fortsatt er etterspurte, sier Egil Eide, høvedsmann i Kystlaget Trondhjem. – Vi ønsker å drive smia på en publikumsvennlig måte slik at folk kan få se og oppleve smiing i praksis. Vi kommer til å kjøre kurs og ha åpne dager i smia. Dette er faktisk en av de få om ikke den eneste smia igjen i Trondhjem som er tilgjengelige for publikum, avslutter Eide.

Den offisielle åpningen skjer lørdag 11. juli kl. 1700 og blir foretatt av fungerende ordfører Knut Fagerbakke. I følge Kystlaget Trondhjem var det naturlig å spørre Fagerbakke siden han har solid fartstid langs kysten og er opptatt av kystkultur.

– Det er ikkje alle varaordførarar i Trondheim, som har vore med på både drivgarnfiske etter laks og reist i fraktfart langs kysten. Stykkgods nordover, 200-liters tranfat, tørr- eller klippfisk sørover, sier Fagerbakke.